zondag 29 januari 2017

Weckpotten steriliseren in de oven

weckpot, weckpotten, steriliseren
Voor de chutney met cranberry, peer en gember en voor de vijgen-sinaasappeljam die ik onlangs maakte had ik schone weckpotten nodig. Als je iets lang wilt bewaren (zoals een chutney of een jam) is het verstandig om de weckpotten eerst te steriliseren. Tijdens het steriliseren worden alle bacteriën die nog in de potten kunnen zitten gedood en dit voorkomt schimmelvorming.

Voorheen kookte ik de weckpotten altijd in water met wat soda. Maar ik heb nu ontdekt dat het veel makkelijker kan: weckpotten steriliseren in de oven.

Het werkt zo:

  1. Verwarm de oven voor op 120°C.
  2. Leg een droge, schone theedoek uitgespreid klaar op het aanrecht.
  3. Was de potten en deksels indien nodig af en spoel de potten en deksels vervolgens goed schoon met heet water.  
  4. Zet de natte potten en deksels onderste boven op de theedoek en laat kort uitlekken
  5. Zet de nog vochtige potten en deksels met de opening naar boven in de oven. Laat de potten minimaal 15 minuten in de oven staan.
  6. Was ondertussen ook de rubberen ringen van de weckpotten af en spoel goed na. Leg de rubberen ringen tot gebruik in een bakje koud water.
  7. Haal de weckpotten en deksels uit de oven. Gebruik daarvoor een tang of ovenwanten. Zorg ervoor dat je de binnenkant van de potten en deksels niet aanraakt. 
  8. Als het glas voldoende is afgekoeld, plaats je de rubberen ring op de deksel en monteer je de beugels van de weckpotten.  
  9. Vul de weckpotten met een trechter.

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Volgers