vrijdag 18 november 2016

Wat is basterdsuiker?

In veel recepten wordt basterdsuiker gebruikt. Ik vroeg me af wat het verschil tussen "gewone" kristalsuiker en basterdsuiker is. Na wat zoeken op internet, heb ik het volgende gevonden:

Zowel kristalsuiker als basterdsuiker worden gemaakt van geraffineerde suiker. Om geraffineerde suiker te krijgen wordt het sap van suikerbieten gefilterd totdat er zuivere suiker overblijft. Vervolgens wordt de geraffineerde suiker gemalen tot kristalsuiker of het fijnere basterdsuiker.
Door de fijnere maling van basterdsuiker lost deze makkelijker op dan kristalsuiker.
Overigens wordt ook poedersuiker van geraffineerde suiker gemaakt. De maling is dan nog fijner.

Om basterdsuiker te maken, wordt aan de geraffineerde suiker een oplossing van invertsuiker toegevoegd. Invertsuiker is een mengsel van druivensuiker (glucose) en vruchtensuiker (fructose).
Aan gele basterdsuiker en bruine basterdsuiker is ook nog karamel (verhitte suiker) toegevoegd. Deze karamel geeft een specifieke smaak aan de basterdsuiker.

Basterdsuiker bevat meer vocht dan kristalsuiker. Daarom wordt het vaak gebruikt in cakes of taarten. Door de vochtigheid van de basterdsuiker droogt een cake minder snel uit.
Hoe donkerder de basterdsuiker is, hoe meer vocht deze bevat.

Als het vocht uit de basterdsuiker verdampt, kan de suiker hard worden en grote klonten vormen. Op de website van Van Gilse (fabrikant van basterdsuiker) las ik de volgende tips om de suiker weer zacht te maken:

  • Voeg een stukje appel of een stukje vers wit brood toe aan de verpakking waarin je de basterdsuiker bewaart en laat dit een dag in de verpakking zitten.
  • Zet de basterdsuiker in een open verpakking in een diepe kom en leg hier een vochtige theedoek overheen. 
De basterdsuiker onttrekt dan vocht uit appel, brood of theedoek en wordt weer soepel en kneedbaar.

In een recept kun je kristalsuiker vervangen door dezelfde hoeveelheid witte basterdsuiker. Als je kristalsuiker vervangt door dezelfde hoeveelheid gele of bruine basterdsuiker, wordt het gerecht zoeter en donkerder van kleur vanwege de toegevoegde karamel.

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Volgers