woensdag 7 augustus 2013

Babi Pangang

recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; varkensvlees; indonesisch; indonesische; indonesië; oosters;
Een tijdje geleden had ik al eens een eigen interpretatie gegeven aan mijn favoriete afhaalmenu van de Chinees. Ik maakte toen een heerlijk pittige Chinese tomatensoep en een kipstrudel met taugé en tomaten-gembersaus. Maar bij mijn favoriete afhaalmenu mag een recept van babi pangang natuurlijk niet ontbreken!

In dit recept voor babi pangang worden magere varkenslappen gemarineerd in een lekkere Oosterse marinade. Na het braden worden de varkenslappen nog even onder de grill gelegd voor een krokant korstje. En natuurlijk wordt de babi pangang geserveerd met atjar tjampoer en een heerlijke zoetzure tomatensaus.
Heel erg lekker en veel lekkerder dan bij de afhaalchinees.

Lekker met jasmijnrijst en een verkoelende Oosterse komkommer salade met taugé.

Kijk op mijn website www.testkok.nl voor:

Recept voor 4 personen:
Voor het babi pangang vlees:
800 gram magere varkenslappen
2 theelepels djahé (gemberpoeder)
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel laos
4 eetlepels ketjap manis
1 theelepel zout
4-seizoenen peper uit de molen
1 theelepel limoensap
2 eetlepels arachideolie
Naar smaak atjap tjampoer, uitgelekt

Voor de babi pangang saus:
1 ui
2 teentjes knoflook
1 eetlepel arachideolie
2 deciliter kippenbouillon (van tablet)
1 theelepel djahé (gemberpoeder)
1 theelepel sambal oelek
4 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel Shaosing rijstwijn of droge sherry
2 eetlepels bruine basterdsuiker
1 eetlepel ketjap manis

Bereiden:
  1. Meng voor de marinade van het vlees djahé (gemberpoeder) met knoflookpoeder, uienpoeder, laos, zout, 4-seizoenen peper uit de molen, limoensap en 2 eetlepels ketjap manis. Wrijf het vlees in met het mengsel en laat het minimaal 15 minuten marineren.
  2. Verhit de grill op de hoogste stand.
  3. Verhit de arachideolie in een wok of braadpan. Schroei het vlees aan alle kanten snel dicht en leg de deksel op de pan. Laat het vlees op middelhoog vuur ca. 10 minuten sudderen. Verwijder dan de deksel en braad het vlees nog ca. 10 minuten. Keer tijdens het braden de lappen enkele malen en bedruip met het braadvocht. Voeg ca. 5 minuten voor het einde van de braadtijd de rest van de ketjap manis toe.
  4. Maak ondertussen de babi pangang saus. Hak daarvoor de ui en knoflook ragfijn. Verhit de olie in een wok of hapjespan. Fruit de ui en de knoflook ca. 2 minuten. Voeg vervolgens bouillon, djahé, sambal oelek, tomatenpuree, sherry of rijstwijn en suiker toe. Blijf roeren tot er een egale saus ontstaat. Laat de saus op een laag vuur nog ca. 3 minuten zachtjes pruttelen. Roer de ketjap manis door de saus en voeg eventueel 1 à 2 eetlepels kokend water toe.
  5. Neem het vlees uit de pan en leg in een braadslee. Zet het vlees enkele minuten onder de hete grill, totdat het vlees een korstje krijgt. Snijdt het vlees in repen van 1 centimeter dik.
  6. Leg wat atjar tjampoer op een voorverwarmde schaal. Leg het vlees op de atjar en schenk de helft van de saus erover. Dien de rest van de saus apart op.

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Volgers